miercuri, 19 februarie 2014

Scule pentru lemn – panze circulare, panglica si cutie de rindeluit

Continuam lista cu scule de care ai nevoie pentru a orice proiect de prelucrare a lemnului, vorbind si despre panze circulare, panglica si despre cutia de rindeluit.

# Fierastraul circular este una dintre cele mai versatile scule pe care le poti avea in magazine. Majoritatea mesterilor cred ca asta poate fi usor inlocuit, dar folosit accesoriile potrivite nu vei mai avea nevoie de un fierastrau de masa.
Pentru acest tip de fierastrau se folosesc panze circulare, pot fi cumparate din magazine de construcii sau de la distribuitori autorizati.
Panzele se aleg in functie de materialele pe care vrei sa le tai cu fierastraul, acestea avand dinti mai desi sau mai rari. Panza cu dinti desi va face o taietura mai fina, exista totusi riscul de a arde lemnul pentru ca dintii se misca incet si foarta de frecare este mai mare.
Panzele cu dinti rari vor taia foarte repede lemnul, dar va parea mai nefinisat, avand nevoie cel mai probabil de slefuire.
Ca o regula generala ar trebui sa ai mai multe panze la tine. Pentru lemnul netratat poti folosi o panza cu 40 de dinti, pentru lemn lacuit sau alte materiale asemanatoare ai nevoie de o lama cu 80.
Daca stii de ce panza ai nevoie, dar totusi lemnul nu se taie asa cum te astepti este posibil ca un nivel de umezeala mare sa incetineasca procesul.

# Fierastrau mobil – acest tip de fierastrau este folosit pentru sectionarea initiala a lemnului si necesita panze panglica pentru a taia. Panzele panglica se comercializeaza la colac sau sudate in functie de nevoile tale.

# Cutie de rindeluit si degrosat – acest utilaj te ajuta sa cureti suprafata aspra a lemnului fara prea mare efort.

# Bormasina cu baterii – nu este o scula foarte scumpa si iti garantam ca te vei folosi de ea o perioada lunga de timp. Faptul ca functioneaza si pe baterii te va ajuta sa o folosesti in diverse medii fara sa fii constrans  de lipsa curentului electric.

# Echipament de protectie – desi nu face parte din categoria sculelor, echipamentul de protectie va fi intotdeauna o investitie pe care trebuie sa o faci. In functie de proiectele la care lucrezi, ai nevoie de: casca, manusi din cauciuc sau material textil dur, salopeta, bocanci inalti, ochelari, masca de protective pentru gura si eventual casti daca zgomotul din mediul in care iti desfasori activitatea ti-ar putea afecta auzul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu